Innovatív és kezelőbarát technológiák a Blechexpo kiállításon

2020-12-08

A Prima Power high-tech lemezmegmunkáló megoldásai a feldolgozási folyamat minden szakaszát lefedik. A szakkiállításon debütál az automatikus szerszámcserélő tárolóval felvértezett eP Genius 1030 szervo-elektromos élhajlító, valamint a Laser Genius 1530 fiber lézersugaras vágógép a teljesen saját fejlesztésű, most debütáló 10 kW-os lézerforrással és Combo Tower Laser tárolórendszerrel. Megtekinthető lesz ezenkívül a Combi Genius 1530 stancoló és fiber lézersugaras kombigép LSR rakodó és szortírozó robottal, illetve a szervo-elektromos BCe Smart intelligens hajlítócella új API (speciális profilvizsgálat) és DABA (hajlítási szög dinamikus beállítás) technológiákkal.

A Blechexpo látogatói részt vehetnek a Prima Power új, automatikus szerszámcserélő tárolót is tartlamazó eP Genius 1030 szervo-elektromos élhajlítójának világpremierjén. A rendkívül dinamikus, pontos és megbízható szervo-elektromos technológia a hidraulikaolaj hiányából kifolyólag állandó teljesítményt és pontosságot biztosít hosszú időn keresztül, mindezt egy gyors és dinamikus automatikus szerszámcserélő rendszer előnyeivel megerősítve. Az eredmény egy rendkívül sokoldalú, gyors és megbízható hajlítórendszer, amely minimális kézi beállítást igényel, és ezáltal lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy idejét a munkadarabok előkészítésére fordítsa. A megoldás előnyei főleg a kisebb gyártási darabszámok esetén domborodnak ki, ahol a ciklusidők elengedhetetlenek a piaci versenyképesség megőrzéséhez.

Prima Power eP Genius 1030 szervo-elektromos élhajlító automatikus szerszámcserélő tárolóval

A 15 tengellyel felszerelt eP Genius élhajlító maximális szerszámkapacitása 32 méter. A modell a szervo-elektromos sorozat legsokoldalúbb tagja a nyomóerő és a munkahossz tökéletes kombinációjával (105 tonna, 3 060 mm hajlítási hossz). Az automatikus CNC-vezérelt bombírozó asztal, az 5 tengelyes hátsóütköző-rendszer, az IRIS Plus szögvezérlő rendszer és a CNC-vezérelt motoros lemeztámasztó karok mind szériafelszereltségek a gépen. Az új élhajlító egyik legfontosabb újításának számító automatikus szerszámtároló rendszere összesen 32 méternyi szerszámot képes befogadni. Ezt segíti a 8 darab szerszámtartó, amelyek 3 tengelyen képesek mozogni. Ezzel a megoldással lehetővé válik a Wila élhajlító szerszámok kezelése 20 és 515 mm között. A tárolóból kivett szerszámokat egy forgótorony forgatja a többféle feldolgozási lehetőség biztosításához. A legújabb generációs CNC-felület lehetővé teszi a munkadarab egyszerű és intuitív programozását – mind a gépen, mind offline üzemmódban –, valamint a gépbeállítás automatikus kezelését.

A szintén Stuttgartban debütáló nagy teljesítményű Laser Genius 1530 fiber lézergép lézerforrása 10 kW teljesítményű, így a lyukasztás ciklusideje a kategóriában legalacsonyabb (kevesebb, mint 1 másodperc), az új vágófúvókák pedig csökkentik a gázfogyasztást. A lineármotorokkal, szénszálas portálszerkezettel és intelligens folyamatszenzorokkal felvértezett gép rendkívül produktív és pontos. A Laser Genius ideális megoldás minden ipari alkalmazásra a mezőgazdasági és építőipari gépek gyártásától egészen az ipari járművek alkatrészeinek megmunkálásáig. Az új lézerforrásnak köszönhetően a Prima Power, szinte egyedülállóan a piacon, már tud alternatívát nyújtani a saját maga által fejlesztett rezonátorokból: 1 kW-tól akár 10 kW-ig. Ezzel is megkönnyítve és segítve a felhasználók mindennapjait.

Laser Genius 1530 fiber lézergép 10 kW-os lézerforrással és Combo Tower Laser tárolórendszerrel

A kiállítási standon a gépet a Combo Tower Laser rugalmas tárolórendszerrel összekapcsolva mutatják majd be, amely integrálja a be- és kirakodási funkciókat, és nagy kapacitása révén ideális megoldást jelent a nyersanyag, a késztermékek és a hulladékkeret közbenső tárolására. A Laser Genius – amennyiben a megmunkálási igények változnak – a későbbiekben más modulokkal (például az LST automatikus rakodó és szortírozó rendszerrel) is integrálható, így növeli a gyárban a termelési folyamat automatizáltsági szintjét.

Az idei évben ünnepli a Prima Power a kombinált stancoló- és lézertechnológia 30. évfordulóját. A jubileum emlékezetessé tételéhez a Combi Genius 1530 gépet mutatják majd be, amit már az új vágófej körül felszerelt szemvédő rendszerrel láttak el. Ezzel a megoldással elkerülhető a védőfalak használata a gép körül, így a berendezésen az alkatrészek kezelése még könnyebbé válik, és ezzel párhuzamosan a telepítés is leegyszerűsödik.

Prima Power Combi Genius 1530 az új szemvédő rendszerrel és LSR rakodó és rakásoló robottal

A Combi Genius kétféle teljesítménykategóriában érhető el: a hatékony termeléshez alacsonyabb bekerülési költségen kínált „Pure”, illetve a kiállításon bemutatott, a termelékenységet maximalizáló „Dynamic” kivitelben. A Combi Genius szerszámtárja bármilyen igényhez testreszabható és optimalizálható. Ezzel egy időben rekordszámú, 384 szerszám helyezhető be a tárba. A Combi Genius a szerszámcsere idejét lerövidíti, és a tárban tárolható szerszámok számát is megnöveli az Intelligent Ram funkció. A szerszámkapacitás további növelése érdekében a tár Multi-Tool® állomásokkal is felszerelhető. A gépet 4 kW-os CF sorozatú fiber lézerrel, valamint LSR rakodó és szortírozó robottal látták el, amely automatikus anyagkezelést és a munkadarabok palettákra helyezését teszi lehetővé.

A kiállítási standon helyet fog kapni a jól ismert szervo-elektromos BCe Smart hajlítócella is. A félautomata berendezés ideális kis és nagy szériák gyártásához. Kompakt elrendezése és kombinált be- és kirakodási folyamatsorrendje magas termelékenységet eredményez. A gépet olyan ügyfelek számára tervezték, akik rugalmas és félautomata panelhajlítást végeznek „integrált biztonság” koncepcióval, ami lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy a vizuális eszközök és hangjelek segítségével csak a gyártásra koncentráljon.

Szervo-elektromos BCe Smart intelligens hajlítócella új API és DABA technológiákkal

A BCe Smart hajlítócellát két vadonatúj technológiával vértezték fel. Az API (speciális profilvizsgálat) kamerarendszere a hajlításkor lép működésbe a kívánt tűréshatáron belüli célszög eléréséhez. A forradalmian új DABA (hajlítási szög dinamikus beállítás) technológia a különböző anyaminőségekhez korrekciós paramétereket javasol, ami jelentősen csökkenti az új panel megmunkálásának ciklusidejét.

A Prima Power termékek fejlesztésekor kulcsszerepet játszanak a szoftverek, mivel ezekkel lehetővé válik az összecsatlakozás és az adatcsere a különböző gépek és megmunkálási technológiák között, és ezek képezik az alapját a teljesen automatizált gyártási folyamatoknak. A standon, a szoftvereknek szánt területen a látogatók megnézhetik a MasterBend és a Tulus Performance Reporting új felhasználói felületét, valamint a felhőalapú Tulus Analytics új parametrikus funkcióinak demonstrációját, amely a gépadatokból különféle elemzéseket készít. Ezzel kívánja a gyártó bemutatni az Ipar 4.0-ra szánt megoldásainak egy részét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin